Despre noi

ANSAMBLUL FOLCLORIC JUNII PETRILENI

Ansamblul Folcloric Junii Petrileni s-a înfiinţat în anul 2010 ca o expresie a dorinţei de a păstra cu sfinţenie tradiţiile şi obiceiurile momârlanilor din Valea Jiului.

Am plecat la drum mai mulţi momârlani cu gândul de a duce mai departe tradiţia din această zonă frumoasă, dar nefiind ajutaţi şi sprijiniţi mulţi dintr ei au renunţat şi am tot pierdut rând pe rând câte unul dintre cei cu care am plecat la drum, rămânând doar cu Constantin Cigmăian, împreună cu familia şi încă câţiva membrii să ducem cu drag mai departe tradiţia şi portul.

Fiind coordonatorul şi membrul fondator al acestui ansamblu, eu Constantin Cigmăian, am cules de la bătrânii satelor jocurile bătrâneşti, strigături, învârtita aredelenească, jiana, horă pe stânga, încercând să continuăm tradiţia şi să păstrăm nota de autenticitate.

Ni s-a alăturat şi Lucreţia Cătinean şi Gheorghe Cigmăian care ştiau ce înseamnă jocul şi tradiţia din zona Văii Jiului, cu ani în urmă au urcat şi ei pe scenele ţării. Ei ne-au înzestrat să ducem noi mai departe, la fel şi noi la rândul nostru să transmitem mai departe copiilor noştri tradiţia şi portul popular.

Junii petrileni sunt astăzi o veritabilă carte de vizită a Văii Jiului, în repertoriul ansamblului se regăsesc jocurile populare, jiana, momârlăneasca şi bătrâneasca pe fluier, precum şi cântecele jieneşti precum şi fluierul care au ocupat un loc aparte în viaţa spirituală a momârlanilor jieni. Acestea  au fost păstrate cu grijă în lada de zestre de peste 70 de ani.

În componenţa ansamblului se găsesc echipe de dansatori (mari şi mici), solişti vocali, fluieraşi şi instrumentişti.

Ansamblul Junii Petrileni a participat la mai multe festivaluri de renume din ţară, dintre cele din mai recente amintim:

  • Festivalul „Tezaur Hunedorean”
  • Festivalul „Oierilor Tilişca” Sibiu
  • Festivalul „Urcatul oilor la munte” (Novaci)
  • Festivalul „Sus pe muntele din Jina” (Sibiu)
  • Festivalul Mermezeu-Văidani (Geoagiu) cu prezentare de produse tradiţionale
  • Festivalul Folcloric „Transalpina” (Novaci- – Gorj)
  • Festivalul Concurs Naţional Arad

Apariţii la posturile de televiziune:

  • ETNO TV, FAVORIT, INEDIT TV, HORA TV, NAŞU TV, ANTENA 1 – Acces Direct, DEVA TV, precum şi posturile locale KTV, TV Parâng, Mondo TV.

 

Comments are closed.